Our virtual tour

Upptäck livekameror i runtom i världen!
Niagarafallen lina

Vågar du gå på lina över Niagarafallen?

Nära New York, på gränsen mellan USA och Kanada ligger Niagarafallen som är häftiga vattenfall. De går att närma sig med båt, flyg och drönare. Men det finns våghalsar som har valt att gå på lina över fallen.

Det här är verkligen ingen liten sak. Att gå på ett rep som är flera hundra meter långt över ett livsfarligt vattenfall är ju ingen barnlek. Den första som gjorde detta var Charles Blondin som egentligen hette Jean Francois Gravelet. Och han gjorde det inte bara en gång. Blondin gick på lina över Niagarafallen 21 gånger!

Första lindansen över Niagara var den 17:e augusti 1859.En gång tog han sin manager Harry Colcord och bar honom över fallen. Man kan undra vem som var mest nervös…

Blondin showade över Niagarafallen. Han gick med skottkärra och andra effekter som gjorde det hela extra spännande att se på. Han kom även till Sverige för att uppträda som lindansare.

Ska du gå övre Niagarafallen på lina?

Det är faktiskt inte lagligt att spänna upp en lina och försöka gå på den över Niagarafallen. Det beror på att så många människor har dött då de försökt sig på detta. Ibland ger Kanadas regering tillstånd till personer som vill ge sig på att gå på lina över Niagarafallen. Men det tillhör inte det vanliga.

Så om det är din dröm att göra detta får du alltså se till att öva och ha tillräckligt med uppträdanden för att kunna bevisa din förmåga. Sedan måste du ansöka om tillstånd och hoppas på att Kanadas regering ser en mening med att just du går på lina över vattenfallen i Niagara!

Om du inte har tillstånd ska du inte ge dig på uppdraget. Det är då olagligt och utöver att du kan falla till din död i fallen under linan så kan du straffas hårt för att göra detta utan tillstånd.

Livekameror